Hur ska man värdera en flyttfirma?

Om du står inför att köpa en flyttfirma har du säkert många tankar och frågor som behöver svar. En av de vanligaste och viktigaste frågorna är hur man ska värdera ett företag som en flyttfirma och om du som köpare ska föreslå ett pris eller inte. Det finns inget rätt och fel i den här frågan, bara metoder och idéer. Vi går igenom ett sätt att resonera kring värdering av en liten flyttfirma.

Är den säljbar?

Den första frågan du måste ställa dig är om företaget du vill köpa är säljbart. Att driva en flyttfirma i tio eller 15 år för att sen lämna över till någon annan är lättare sagt än gjort. Några saker att ha i åtanke kring om verksamheten är säljbar:

  • Företaget borde vara tillräckligt stort för att bära ägarens lön utan att han är ute och jobbar praktiskt.
  • Om ägaren är på semester, finns det någon som sköter firman då?
  • Om ägaren slutar, stannar personalen kvar?
  • Kommer det kunder även om ägaren inte finns med längre?

Kan man svara ja på samtliga frågor är det troligt att verksamheten går att köpa och driva vidare. En flyttfirma som står och faller med ägaren kommer aldrig kunna säljas utan måste i stort sett fungera automatiskt för att den ska gå att ta över.

Hur mycket tjänar företaget?

Ofta räknar man fram värdet på ett företag som summan av ett antal årsvinster hos flyttfirmor malmö. En liten flyttfirma som omsätter runt 10 miljoner kan exempelvis värderas till tre eller fyra årsvinster. Det svåra här blir att bestämma vad vinsten faktiskt ligger på.

Vinst eller kostnad?

Ett fåmansföretag som går bra brukar lägga pengar på allt från fina bilar till konferensresor istället för att redovisa vinster. Samtidigt kan ett företag som går dåligt hävda att vissa kostnader egentligen är vinster som återinvesterats.

Hur länge stannar den gamla ägaren?

Nästa fråga är hur länge den gamla ägaren finns kvar efter att den nya ägaren har tillträtt. Om säljaren bara vill stanna en månad eller två bör det sänka värdet på bolaget eftersom riskerna ökar betydligt. En säljare som är beredd att stanna ett par år och bidra till både välmående och tillväxt bör däremot få extra betalt för att han stöttar köparen ända in i mål.

Föreslå pris?

En annan faktor är att den som säljer en flyttfirma kanske själv inte vill föreslå ett pris på företaget utan vill höra vad köparen har att erbjuda. Du som köpare kanske känner dig osäker på om du betalar för mycket och vill då istället att säljaren lägger första budet. Här är det viktigt att ha en plan innan du börjar förhandla.

Ankring

Det finns psykologisk forskning kring begreppet ankring. Det innebär att vi mentalt fäster vårt perspektiv kring ett första belopp vi hör i ett sammanhang och utgår sen från det. Därmed bör du som köpare lägga första budet. En säljare kommer då fundera på om budet är rimligt eller lite för lågt men eftersom säljaren samtidigt ”ankrar” sina tankar kring ditt bud kommer de sällan föreslå något enormt mycket högre.