Sportsbetting: På väg att revoutinera spelindustrin

Under de senaste åren har nischen betting inom sportspel på spelmarknaden stadigt ökat i popularitet. Denna ökningen har lett till att många experter tror att betting- segmentet kommer att utgöra en allt viktigare och större del av spelbolagens omsättning. I vår artikel går vi in på djupet varför “sportnischen” vuxit så starkt i Sverige och ger vår egen analys över hur denna trenden kommer att påverka branschen som helhet i framtiden.

Svenskarnas intresse för sport är stort

Sverige är ett land där idrott och fysisk aktivitet har integrerats väl i våra liv under flertalet decennier. Till exempel motionerar svenskar oftare i en större grad än andra européer. Vilket bidrar till att vi har en av de lägsta andelen fetma i Europa. Därtill är vi svenskar kända för att älska att vara aktiva genom att delta i en mängd olika lagsporter som friidrott, ishockey och inte minst fotboll och betting-utan-svensk-licens.net. Faktum är att det uppskattas att det finns mer än 600 000 aktiva fotbollsspelare i landet. Sportens popularitet och trycket på sportspel har lett till en större efterfrågan på bettingsidor.

Betting inom sport tillfredställer psykologiska faktorer

Vadslagning tillfredsställer de psykologiska faktorerna som risk, belöning och konkurrens. Ett av de starkaste psykologiska motiven inom sport – framförallt lagbaserade sport – är att den stärker självidentiteten. Konceptet med självidentitet innebär att en individen får ökad självkänsla, prestige och makt genom att associera sig med ett lag. När detta lag presterar bra känner en individ att hon/han själv har presterat bra. Denna underliggande motivation för självkänsla går hand i hand med vadslagning. Personer som har ett så kallat “favoritlag” inom en sport kommer med allra största sannolikhet att slå vad om att det laget vinner. Hen får då en inre belöning att laget presterade bra. Men därtill även en belöning i form av pengar. Detta ökar motivationen till att lägga ett bett på en tävlingsmatch.

Hur har intresset för sportsbetting påverkat branschen?

Sportspel har funnits i decennier. Men det är först på senare tid som detta segmentet har växt och utgör en allt större del av spelbolagens omsättning. Det ökade spelintresset har bland annat lett till att flertalet nya, nischade spelbolag inom vadslagning etablerat sig på den svenska spelmarknaden. En till stor förändring är att den numera är möjligt att slå vad på olika typer av evenemang, alltifrån Melodifestivalen till resultatet i det svenska Riksvalet. I takt med att spelbolagen fått en ökad konkurrens inom bettingsegmentet har de investerat mycket pengar på att utveckla och förbättra spelupplevelsen. Till exempel är det nu möjligt att betta på tävlingsmatcher live, samtidigt som du ser matchen på en digital TV-skärm på bettingsidan. En annan stor förändring är att spelbolag nu erbjuder betting inom en rad mindre sporter, såväl som lokala och regionala tävlingsmatcher. Investeringen inom betting-segmentet och utökandet tävlingsbara matcher spås att fortsätta inom en överskådlig framtid.