Tre viktiga steg när du ska anlita en flyttfirma

Processen som det innebär att hitta en bra flyttfirma kan kännas snårig. Det finns ett stort urval av firmor att välja mellan, och det gäller att se till att man hittar någon som är seriös. När man väl har börjat leta kommer dock de flesta märka att det är ganska enkelt – bara man har ett par viktiga steg i åtanke medan man letar. Bland annat dessa:

Anlita på rekommendation

De flesta väljer att anlita en flyttfirma på rekommendation. På så vis kan man känna sig trygg med att flytten kommer bli väl utförd, även om en rekommendation givetvis inte är någon garanti för det. Om en vän har haft en mycket bra upplevelse med en viss flyttfirma, är sannolikheten att du också kommer få en bra upplevelse. Som sagt går det inte att lita på till 100 %, men vännen som rekommenderar flyttfirman har troligtvis ingen anledning att ljuga om sin upplevelse. Bäst är det givetvis om rekommendationen kommer från någon du känner att du verkligen kan lita på.

Gör en snabb bakgrundskoll

Normalt krävs inget djupgående detektivarbete för att utröna huruvida en flyttfirma är seriös eller inte. När du har fått ett par rekommendationer kan du kolla upp dem på nätet, och vad deras kunder skriver om dem. Det här kan till exempel göras på sociala medier där firmorna har en profilsida, eller så kan du titta på karttjänster eller hemsidor vars syfte är just att visa kundomdömen om olika företag.

Litet underlag är inte pålitligt

Tänk på att det är svårt att dra alltför stora slutsatser av ett underlag som inte är särskilt stort. Är det bara ett par enstaka omdömen av en flyttfirma och deras kontorsflytt är det knappast särskilt pålitligt, utan det bör minst vara några tiotals recensioner. Recensioner av det här slaget går nästan alltid att manipulera, så det är en bra idé att titta närmare på omdömena och profilerna som skrivit dem. Verkar de trovärdiga? Eller skulle de kunna vara fejk? Ju fler recensioner, desto mer tidskrävande är det att manipulera dem – men det går aldrig att vara helt säker på att de är äkta, även om de är många hundra i antal.

Ta in flera offerter

När du väl har fått flera rekommendationer på firmor, och eventuellt sållat ut dem på omdömen, är det bra att hämta in offerter från de firmor som är kvar eller som verkar mest trovärdiga. Anledningen till att det är bra att in flera offerter är att du enkelt kan ställa dem mot varandra och säkerställa att du betalar ett marknadsmässigt pris. Om en av firmorna har en betydligt högre timkostnad än de andra, kan det vara så att de är oberättigat dyra.

Tänk dock på att timkostnaden inte är allt – och inte helhetspriset heller för den delen. Det är vad som ingår, och vad du faktiskt får för pengarna, som är det viktigaste. För att firmorna ska kunna ge dig offerter som är jämförbara krävs det att de har all nödvändig information – så tänk på att göra en så precis uppdragsbeskrivning du bara kan.